top of page

De Greppel |

Herman koch

Het hoofdpersonage van De Greppel is Robert Walter, burgemeester van Amsterdam. Een beetje arrogante man met veel vooroordelen en gefixeerde meningen, die zijn kleinburgerlijke ideeën in het openbaar heel goed weet verborgen te houden.

 

Walter lijkt zeker te weten dat zijn buitenlandse vrouw overspel pleegt met een van zijn wethouders. In de kleinste details meent hij daarvoor aanwijzingen te zien. Even later beweert een journaliste dat de burgemeester in zijn jeugd een agent heeft toegetakeld tijdens een betoging. En dan komt zijn vader doodleuk verkondigen dat hij en zijn vrouw samen euthanasie willen plegen. De jeugdvriend van Robert Walter is ernstig ziek en pleegt zelfmoord. Een hele resem actuele problemen komen in dit boek aan de orde.

 

Steeds meer zekerheden van de burgemeester komen ter discussie te staan, maar tot echte actie komt het nauwelijks. Tegen het einde van het verhaal kan Walter de balans opmaken: zijn leven is onverhoopt een puinhoop geworden. Een leven vol angsten, fobieën, vermoedens, jaloezie en argwaan, vol machtsmisbruik ook. Maar hij lijkt op het einde ook tot inkeer te komen, wat eerder een beetje geforceerd overkomt.

 

Sarcasme, ironie en humor typeren ook in dit boek de stijl van Koch. Koch houdt van mistgordijnen en vaagheden, waarmee hij op een schitterende en tergende manier een bepaalde spanning weet op te bouwen en vol te houden. Op het ogenblik dat een bepaald item spannend begint te worden, weidt hij uit over een ander en blijf je (minstens voor even) op je honger zitten ... tot hij ook bij het nieuwe onderwerp nét als het spannend wordt, overgeschakeld naar een ander probleem dat de hoofdpersoon bezighoudt. Je houdt ervan of je houdt er niet van, wij kunnen het alvast smaken! Hoewel na lectuur toch de indruk bleef hangen dat dit boek nog niet afgewerkt was. Er blijft te veel in het ongewisse.

 

De Greppel haalt met verve het niveau van het rijtje bestsellers van deze auteur: Het Diner, Zomerhuis met Zwembad en Geachte Heer M.

 

320 blz. – prijs: € 21,99

Verschenen: 23 februari 2017

Ambo/Anthos uitgevers

De Slaaprevolutie | Arianna Huffington

We zitten midden in een ‘slaaptekortcrisis’ schrijft Arianna Huffington, medeoprichter en hoofdredacteur van The Huffington Post. En dat heeft grote gevolgen. Alleen door onze relatie met slaap te herstellen kunnen we de controle over ons leven terugkrijgen.

In De slaaprevolutie laat Arianna zien hoe slechte slaapgewoonten onze gezondheid, besluitvorming, werk, relaties, geluk en zelfs ons seksleven ondermijnen. Aan de hand van de nieuwste wetenschappelijke onderzoeken beschrijft ze wat er precies gebeurt als we slapen en dromen, en hoe onder meer onze technologieverslaving ons slaapritme verstoort. Ze geeft bovenal waardevolle tips en aanbevelingen van toonaangevende wetenschappers, zodat we optimaal van de ongelooflijke kracht van slaap kunnen profiteren.

In Amerika draagt Huffington haar ‘slaapboodschap’ uit in vele tijdschriften en praatprogramma’s en heeft ze er zelfs een politieke draai aan weten te geven door herhaaldelijk te beweren dat President Donald Trump – die beweert slechts 4,5 uur slaap nodig te hebben – „alle symptomen van chronische slaaptekort vertoont. Hij kan simpele informatie niet verwerken, heeft last van stemmingswisselingen, woede-uitbarstingen, onbetrouwbare herinneringen en is instabiel.”

Niet alleen kan iemand die te weinig slaapt, sneller overspannen raken, er is meer aan de hand. Wie niet voldoende slaapt, vergiftigt de hersenen. Zo worden tijdens de slaap de afvalstoffen uit de hersenen opgeruimd. En eerder binnengekomen informatie wordt geordend, waardoor mensen die goed slapen dingen beter onthouden. Langdurig slaapgebrek leidt verder, schrijf Huffington, tot een afname aan hersencellen en verhoogt de kans op hartkwalen, alzheimer, obesitas en diabetes.

 

368 blz. – Prijs: € 19,99

Verschenen: 30 augustus 2016

Uitgever: A.W. Bruna uitgevers B.V. Amsterdam

vertaling Annoesjka Oostindiër

Dit zijn de namen | Tommy Wieringa

Deze roman van Tommy Wieringa werd in 2013 bekroond met de Libris Literatuurprijs en de lezersprijs van de Gouden Boekenuil. In 2016 maakte de Duitse regisseur Philipp Becker er een toneelbewerking van voor NTGent.

 

Het boek is een parallelvertelling: twee verhalen worden gelijktijdig ontwikkeld en met elkaar afgewisseld. Enerzijds wordt de tragische tocht van een groep anonieme vluchtelingen beschreven die door de steppe op zoek gaan naar een betere wereld. Hier geldt het recht van de sterkste. Onderweg eisen de barre omstandigheden en de maandenlange ontbering hun tol, waardoor slechts vijf van de dertien vluchtelingen de tocht overleven.

 

Na hun omzwervingen komen ze aan in het troosteloze Michailopol, een fictieve stad in het grensland van de voormalige Sovjet-Unie. Daar belanden ze in de cel bij politiecommissaris Pontus Beg. Deze leerden we ondertussen al kennen in de tweede verhaallijn: Pontus is een corrupte agent in dienst van een nog corruptere burgemeester.

 

De commissaris legt de namen van de vijf overlevenden vast in een proces-verbaal. Hij ontdekt dat hij Joodse roots heeft en stelt hij zich ernstige vragen bij zijn manier van leven en zijn toekomst.

 

Een donkere roman over migratie, uitbuiting en godsdienst. Dankzij de sierlijke taal en de vlotte stijl leest het boek als een trein.

 

304 blz. – prijs: € 12,50

Verschenen: oktober 2012

Uitgeverij De Bezige Bij

Jij zegt het |

Connie palmen

Jij zegt het is een roman en geen historisch werk, ook al is het gebaseerd op het stormachtig huwelijk van de dichters Sylvia Plath en Ted Hughes.

Na de zelfmoord van Plath in 1963, werd Hughes door velen met de vinger gewezen als schuldige aan dit drama. Hughes zelf heeft altijd in alle talen hierover gezwegen, wellicht grotendeels uit respect voor de twee kinderen die ze samen hadden. Maar kort voor zijn dood in 1998 verscheen Birthday Letters, een bundel gedichten over zijn relatie met Plath. In de verantwoording schrijft Palmen dat ze haar roman voornamelijk heeft gebaseerd op deze dichtbundel.

Het boek lijkt geschreven in één adem, zonder indeling in hoofdstukken. De lezer weet op voorhand wat er staat te gebeuren, maar toch is het verhaal spannend en intrigerend tot op het eind. Dit is te danken aan de schitterende schrijfstijl en het enorme inlevingsvermogen van Connie Palmen. Ze lijkt te vertellen om zelf te begrijpen. Fantastisch ook hoe de auteur zich in die mate met de “ik” hoofdpersoon vereenzelvigt, dat je als lezer nooit het gevoel hebt dat Palmen aan het woord is, maar Hughes zelf. Subliem.

Deze roman is een fictieve autobiografie van Ted Hughes die na jaren van stilzwijgen, na jaren van aanvallen en beschuldigingen door anderen, uiteindelijk toch zijn verhaal doet. Of liever: Connie Palmen doet dat in zijn plaats.

Terechte winnaar van de Libris Literatuurprijs en De Inktaap.

240 blz. – prijs: € 12,50 / Verschenen: 1 oktober 2015 / Uitgeverij Prometheus

van ottogracht tot Krook| 

Dirk Musschoot

Meer dan 160 jaar na de eerste vraag naar een nieuw en beter onderkomen voor de bibliotheek, is het zover: Gent heeft een nieuw bibliotheekgebouw! Tijdens het afscheidsfeest van Bibliotheek Zuid stelde schrijver-journalist Dirk Musschoot zijn boek Van Ottogracht tot Krook voor.

Dit boek leest een beetje als ware het zelf een mini-bibliotheekje. Je kan het hanteren als louter geschiedenisboek: het verhaal van de Gentse bibliotheek sedert haar ontstaan in 1804 en de verhuizingen van Ottogracht naar Kouter en van daar naar Gent Zuid en naar de Krook. Los daarvan kan je ook de kaderstukjes apart lezen met leuke anekdotes of korte biografieën van enkele Gentenaars die belangrijk zijn geweest voor de bib: Ferdinand Vander Haeghen, Johan Daisne, Frans Heymans enz. Of verkies je nostalgie en humor? Dan lees je de losse “blauwe” stukjes, over de vlooienplaag bijvoorbeeld of over boeken die ooit werden teruggebracht met boodschappenlijstjes of liefdesverklaringen erin, of met een schijfje salami als bladwijzer. Of misschien ben je meer in de stemming voor een prentenboek? Van Ottogracht tot Krook bevat prachtige foto’s. Voor elk wat wils dus.

Dirk Musschoot verzamelde al deze invalshoeken tot een mooi naslagwerk, geschreven in een proza dat heerlijk wegleest en dat hier en daar met de nodige humor is doorspekt. Een chronologisch werk dat eindigt met de verhuis naar het prachtige gebouw aan de Krook.

Het boek biedt een gezwinde terugblik op 200 jaar Gentse geschiedenis. Menig lezer zal erdoor geïnspireerd worden om niet enkel de nieuwe bibliotheek eens te gaan bezoeken, maar wellicht ook eens in Gent te gaan wandelen langs de gebouwen waar ooit de bibliotheek was gehuisvest.

160 blz. – prijs: € 19,95 / Verschenen: 1 oktober 2015 / Uitgegeven door Stad Gent & Snoeck Publishers

De Bekeerlinge | Stefan Hertmans

Tijdens een vakantie in zijn buitenverblijf in Monieux, een zuidelijk Frans dorp met uitzicht op de Mont Ventoux, krijgt Stefan Hertmans van een dorpsgenoot een kopie van een oud krantenartikel. Zo stuit hij op de intrigerende geschiedenis van een Middeleeuwse proseliet: een christelijke vrouw die Jodin wordt om door het leven te kunnen gaan met de zoon van een opperrabbijn, op wie ze verliefd geworden is.

Als er in Caïro dan ook Hebreeuwse manuscripten worden gevonden, waaronder een brief met het gedetailleerde relaas van dezelfde vrouw (Hamoutal), reist Hertmans haar achterna: van Rouen in Noord-Frankrijk naar Narbonne, Marseille, Palermo, Caïro en uiteindelijk opnieuw Monieux.

Fictie en geschiedenis, heden en verleden wisselen elkaar af: het verhaal van Hamoutal, die duizend jaar geleden leefde én het relaas van de auteur die haar nu achterna reist. Hij beschrijft Hamoutals verliefdheid, wanhoop, en uiteindelijke gekte. Hij wil in de 21ste eeuw in haar voetsporen treden, hij wil gebouwen of stenen aanraken die ook zij (wellicht) heeft aangeraakt, in een verlangen haar zélf aan te raken.

Hertmans beschrijft dit in een zeer poëtisch proza, met een onlesbare dorst naar sporen uit een ver verleden en een enorme verbeeldingskracht om waar die sporen ontbreken, toch de verhaallijn vloeiend te houden.

De vlucht en de lijdensweg van het hoofdpersonage doet sterk denken aan de vluchtelingen, het racisme, de veroordeling van mensen op basis van hun godsdienst of afkomst, kortom de menselijke onverdraagzaamheid van onze tijd en van alle tijden – zonder dat de auteur daar ook maar met één woord naar verwijst.

Dit boek blijft heel lang nazinderen.

288 blz. – prijs: € 19,99

Verschenen: 3 oktober 2016

Uitgeverij De Bezige Bij

Tussen reis en roots |

Erik Brusten

Tussen Reis en Roots is een alternatieve reisgids, specifiek gericht op de ontdekking van Belgisch erfgoed in verschillende wereldsteden in Europa en in New York. Het is het debuut van gelauwerd reisjournalist en VRT-redacteur Erik Brusten.

Op zijn vele reizen kwam Erik vaak landgenoten, verhalen over of kunstwerken van landgenoten tegen. Uiteindelijk ging hij in het buitenland zelf bewust op zoek naar verbanden, associaties en links met ons land, zowel van historische als van meer actuele aard.

Voor zijn boek maakte de auteur een selectie uit al deze Belgische sporen die hij had ontdekt en hij verzamelde ze in achttien wandelingen in wereldsteden langsheen monumenten, bars, restaurants, winkels en andere plaatsen met elk een specifiek “Belgenverhaal”.

Voor onze lezers uit het Waasland: er wordt in de wandeling door München verwezen naar ex-Beveren keeper Jean-Marie Pfaff die daar met zijn Bayern diverse successen behaalde in het Olympiapark, waar in 1972 de Olympische Spelen plaatsvonden.

Voor ons staat het vast: we vertrekken niet meer op citytrip zonder eerst in Tussen Reis en Roots na te kijken welke “Belgische sporen” daar te vinden zijn!

384 blz. – prijs: € 24,99

Verschenen: december 2016

Uitgeverij Beefcake Publishing

Als dit zo doorgaat|

Auke Hulst

Als dit zo doorgaat is een productie van Auke Hulst die tot stand kwam als protest tegen het oprukkend populisme.

Auke Hulst baart zich zorgen over de gebeurtenissen op wereldvlak en vond dat het 5 voor 12 was om in actie te komen. Dit deed hij door binnen één maand een bundel nieuwe literaire verhalen te verzamelen en te publiceren, nog vóór de Nederlandse verkiezingen van 15 maart. Ruim twintig auteurs leverden een bijdrage, onder wie Karin Amatmoekrim, A.H. J. Dautzenberg, Anne-Gine Goemans, A.F.Th. van der Heijden, Gustaaf Peek, Jan van Mersbergen, Nelleke Noordervliet, Christine Otten en Jamal Ouariachi.

Het werd een bundeling pregnante verhalen waarin schrijvers en dichters de wereld beschrijven die ons te wachten staat als de abnormaliteit van het trumpisme de norm wordt en als de verrechtsing van Europa doorzet.

Het is een probleem dat ons wakker houdt, waarover we onze bezorgdheid uiten op sociale media en waarover uiteindelijk ook in de literatuur niet kan worden gezwegen.

“Dat zoveel geweldige schrijvers op stel en sprong ruimte wilden vrijmaken in hun agenda om aan dit project mee te werken, laat nog maar eens zien dat de literatuur midden in de maatschappij staat”, aldus Auke Hulst.

224 blz. – prijs: € 17,50

Verschenen: 10 maart 2017

Ambo/Anthos uitgevers

De schooldagen van Jezus | John Maxwell Coetzee

De Zuid-Afrikaanse auteur Coetzee schreef dit boek als direct vervolg op het raadselachtige "De kinderjaren van Jezus".

De schooldagen van Jezus toont ons een vader die zijn kijk op de wereld baseert op logica en feiten, die meer op zijn geest vertrouwt dan op zijn lichaam, en een zoon die in alles het tegenovergestelde lijkt.

Opnieuw volgen we het kind Davíd en zijn ouders Símon en Inés die een nieuw leven moeten zien op te bouwen. In “De Kinderjaren van Jezus” vonden de drie elkaar om zo samen een nieuw gezin te vormen in een land dat buitenstaanders welkom heette op voorwaarde dat ze hun geschiedenis achter zich lieten. Símon en Inés zijn dus niet zijn echte ouders, zijn echte naam kent David niet en dat verontrust hem, het is alsof de nu 7-jarige jongen in een identiteitscrisis belandt.

Het drietal belandt nu in het provinciestadje Estrella (op een niet nader genoemd continent) dat bekend staat om zijn academies. Davíd, de Jezus van Coetzee, is iets ouder geworden en nog iets pedanter dan hij al was. Omdat hij ongeschikt bleek voor het reguliere onderwijs gaat hij in Estrella naar een dansacademie die er experimentele leerdoelen op nahoudt De jongen leert de priemgetallen dansen, terwijl zijn ‘ouders’ hem steeds minder gaan begrijpen. De lichamelijke beweging moet het verstandelijke vervangen.

Coetzee werpt vragen op, banale vragen, mystieke en wezenlijke, maar hij biedt geen antwoorden. En daar lijkt het Coetzee steeds om te doen te zijn: de vragen die onbeantwoord blijven, de leemtes die niet opgevuld worden, het niet-samenvallen met jezelf en nog minder met de ander.

314 blz. – Prijs: € 19,95

Verschenen op 8 augustus 2016

Uitgeverij Cossee

vertaling Peter Bergsma

Cécile |

Ish Ait HAmou

Liefhebbers van de boeken van Khaled Hosseini zullen duimen en vingers aflikken bij het lezen van “Cécile”. Vooral het eerste en het laatste deel, die zich beide afspelen in een klein dorpje in het Zuiden van Marokko, zijn subliem geschreven. Bijna beeldend wordt hierin weergegeven hoe de mensen er leven, één met het landschap en met de natuur.

 

Het hoofdpersonage is een elfjarige jongen, Djibril. Hij is nieuwsgierig en kinderlijk enthousiast, waardoor hij soms in penibele situaties verzeild geraakt. Dit leidt ertoe dat het leven van de jongen door één impulsieve daad een onverwachte wending neemt en daardoor ook het leven van zijn familie en vrienden.

 

Nadat Djibril per vergissing terechtkomt op een vrachtschip dat naar Europa vaart, komt het verhaal in een stroomversnelling. De schrijver brengt verschillende problematieken tegelijk aan bod: vluchtelingen, prostitutie, verslaving, uitbuiting.  De verhaallijn gaat alle kanten op en eigenlijk had de auteur deze thema’s best over meerdere romans kunnen verdelen. Maar anderzijds getuigt dit van de gretigheid van Ish Ait Hamou, die heel wat in zijn mars heeft. Hij wil alles ineens vertellen, maar hij doet dit dan ook op een warme en meeslepende manier.

 

Het verhaal eindigt als Djibril op volwassen leeftijd naar zijn geboortedorp wil terugkeren. Of hij daarin slaagt en of het een happy end wordt of een open einde? Dat verklappen we hier lekker niet.

 

Een echte pageturner!

 

368 blz. – prijs: € 19,99

Verschenen: mei 2015

Uitgeverij Manteau

Kijk niet zo, konijntje |

Marnix Peeters

In "Kijk niet zo, Konijntje" voert Marnix Peeters een personage op uit zijn vroegere roman “Natte Dozen”: Oscar Van Beuseghem. Het verhaal staat wel op zichzelf, dus ook wie “Natte Dozen” niet las, kan er zeker wel om lachen.

 

Vanuit een psychiatrische kliniek schrijft Oscar van de pot gerukte brieven aan redacteurs, aan BV’s, aan de koningin enz. In zijn lezersbrieven schiet hij ongenadig met scherp op de buitenwereld, in het bijzonder op vrouwen, ouderlingen, homofielen, lesbiennes en kleurlingen. Hij is nog steeds dolverliefd op de zeventienjarige Fanta, zijn pleegdochter in Zuid-Soedan, die hij spoedig hoopt naar België te kunnen laten overvliegen. Maar dan krijgt Oscar kanker, wat zijn arrogantie ernstig op de proef stelt.

 

Interessant detail: sommige van die brieven zijn ook echt verstuurd naar verschillende kranten, waarbij niemand wist dat ze door een fictieve persoon geschreven waren!

 

224 blz. – prijs: € 18,95

Verschenen: september 2016

Uitgeverij Prometheus

Het smelt |

Lize Spit

Met “Het Smelt” won Lize Spit De Bronzen Uil 2016. Deze gaat jaarlijks naar het beste Nederlandstalige literaire debuut.

 

“Het Smelt” boeit van de eerste tot de laatste bladzijde. Spit schrijft helder, poëtisch en rauw tegelijk. Het verhaal is spannend, soms grappig maar naar het einde toe beklemmend en schrijnend.

 

Het verhaal: heel kort gezegd, is het een coming of age roman die zich afspeelt in een klein dorp ergens in Vlaanderen. Drie pubers beleven samen een zomer waarbij hun plannen en samenzweringen volledig uit de hand lopen. Ook de thuissituatie van het hoofdpersonage Eva bereikt een dramatische climax. Dertien jaar later keert Eva terug naar haar geboortedorp met een blok ijs in de kofferbak van haar auto.

 

De roman speelt zich af in twee tijdszones: het heden en het verleden die naar het einde toe samenvloeien in een genadeloze plot. Als lezer voel je de groeiende dreiging van iets afschuwelijks dat staat te gebeuren. 

 

Nog voor het boek geschreven was, waren er al verschillende uitgeverijen geïnteresseerd in het debuut van Lize Spit. Na het lezen wordt duidelijk waarom. Spit is haar literaire carrière groots gestart.

 

480 blz. – prijs: € 22,95

Verschenen: januari 2016

Das Mag Uitgeverij B.V.

Orphan X |

Gregg Hurwitz

Het verhaal: als kind werd Evan Smoak geselecteerd voor het Orphan-project, een officieel niet-bestaand trainingsprogramma binnen de geheime dienst. De Orphans werden opgeleid tot de beste sluipmoordenaars ter wereld en de allerbeste onder hen was Orphan X alias Evan Smoak. Maar op een dag verdween Evan in het niets en sedertdien zet hij zijn aanzienlijke persoonlijke vaardigheden en middelen in om mensen te helpen die zich tot niemand anders kunnen wenden.

 

Het is een sterk verhaal met veel conflicten en een subtiel opgebouwde spanning. Het werk van Hurwitz valt vooral op door de details waarmee hij mensen, wapens, eten, drinken, computertechnologie, geweld enz. beschrijft. De stijl is vergelijkbaar met die van de James Bond-romans. Hurwitz overtreft Ian Fleming zelfs in de talloze gedetailleerde en visueel sterke beschrijvingen.

 

Deze thriller is de eerste in een reeks met Evan Smoak als hoofdpersonage. Het tweede boek wordt verwacht begin 2017. Het zou ons niet verwonderen als deze reeks heel binnenkort al zou worden verfilmd.

 

390 blz. – prijs: € 19,99

Verschenen: september 2016

Uitgever: A.W. Bruna

Dit is mijn hof |

Chris de Stoop

Chris de Stoop groeide op in de polders, een gebied dat sinds jaar en dag moet vechten tegen de uitbreiding van de Antwerpse haven. Sedert een tiental jaren zorgt ook de zogenaamde compensatieregel ervoor dat tientallen boeren nog steeds onteigend worden: als hun erf in een nieuw natuurgebied valt, moeten de boeren weg. Dit klaagt Chris de Stoop aan in zijn nieuwste boek “Dit is mijn Hof”.

 

Chris De Stoop is journalist en auteur. Hij werkt voor het weekblad Knack en raakte bij het grote publiek bekend met zijn bestseller “Ze zijn zo lief, meneer” over de internationale vrouwenhandel.

 

“Dit is mijn Hof” is een aangrijpend, persoonlijk relaas. De Stoop is immers een boerenzoon uit de streek, meer bepaald uit de Hedwigepolder. Na de plotse dood van zijn broer keert hij terug naar de leegstaande ouderlijke hoeve. Hij neemt er zijn intrek en ervaart aan den lijve de teloorgang van het oude boerenland dat moet wijken voor nieuwe natuurgebieden.

 

De auteur stelt door zijn persoonlijke getuigenis veel vraagtekens bij instanties zoals Natuurpunt, de “groenen” en bij administratieve maatregelen die worden genomen door mensen die de draagwijdte ervan niet goed beseffen. Wat uiteindelijk leidt tot sociale drama’s.

 

240/288 blz. – prijs: € 12,50/19,50 (zachte/harde kaft)

Verschenen: september 2015

Uitgeverij De Bezige Bij b.v.

Wie is Charlie ? |

Emmanuel Todd

Van Emmanuel Todd verscheen het boek “Wie is Charlie?”. In dit essay wordt de crisis in de Franse samenleving onder de loep genomen, naar aanleiding van de aanslag op het satirische blad Charlie Hebdo.  Todd stelt dat de massabetogingen van 11 januari 2015 onder de slogan “Je suis Charlie” een geval van hysterie waren, een duidelijke overreactie, en dat er van de door de overheid geproclameerde nationale eenheid geen sprake was.

 

Onze westerse samenleving is in gevaar volgens Todd. Deze ontwikkeling komt onder meer tot uiting in de toenemende xenofobie en het groeiend aantal antisemitische incidenten.

 

Het misbruik van het begrip vrijheid wordt door Todd scherp aangeklaagd.  Je moet hierbij ook de globale economisch-politieke visie van Todd in het oog houden. Een oplossing voor de werkloosheid in Frankrijk en de budgettaire problemen is volgens hem niet mogelijk zonder de euro op te geven en ook het lidmaatschap van de EU, waarin Frankrijk aan de Duitse leiband loopt en gedwongen wordt tot een asociale politiek.

 

De auteur is een belangrijke stem in het Franse culturele leven. Dat dankt hij onder meer aan zijn wetenschappelijke productiviteit, zijn innovatieve ideeën en het feit dat hij de ineenstorting van de Sovjet-Unie voorspeld had.

 

176 blz. – prijs: € 22,50

Verschenen: oktober 2015

Uitgeverij De Bezige Bij b.v.

bottom of page